Azi am văzut un copil cu o vioară în spate. Era un băiețel de vreo șase ani. Îl ținea de mână o mămică sau bunică. Ducea în spate un toc de vioară mititel, parcă era pentru păpuși. Cânta un solfegiu. Nu mi-am dat seama dacă notele pe care le spunea coincideau cu sunetele. În orice caz, avea o voce angelică. Se auzea atât de multă inocență în glasul său. Aveai senzația că și ploaia s-a oprit în jurul lui.
Mi-am amintit de tocul meu roșu de vioară din clasa întâi. Doamne, cât eram de supărată că nu am fost primită la clasa de pian. În mintea mea de șase ani, mami și tati erau de vină, pentru că nu aveam un pian acasă. Simțeam vioara ca pe o povară, ce o duceam în spate, aproape zilnic. Nu voia să cânte. Ieșeau doar fâșâieli și scârțâituri. Nici nu mă gândeam să pun mâna pe ea și să repet acasă. Era dușmanul meu cel mai mare, care nu mă lăsa să cânt la pian. Așa că am simțit nevoia să mă revolt.
Eram nerăbdătoare să cânt melodii complicate, concerte celebre. În principiu, mă cam enervau exercițiile plictisitoare pe care eram nevoită să le fac. Nu înțelegeam că toată munca aceasta monotonă mă ajuta să ajung unde voiam eu, încetul cu încetul. Nu! Eu voiam totul pe loc! Cu timpul, am înțeles că nu puteam ajunge departe, dacă nu o luam cu pași mici. Și am început să văd vioara ce pe o prietenă. Îi dezlegam tot mai mult din secrete.
Între timp, am învățat să cânt și la pian. Clapele albe și negre nu mai aveau același farmec ca arcușul nărăvaș, ce trebuia mânuit cu fermitate, dar și delicatețe. Pianul cu notele lui prestabilite, îngrădea libertatea ce ți-o dă glisarea degetelor de-a lungul gâtului viorii...
Între timp, vioara a trecut pe un plan secund. Muzica a rămas doar o pasiune, o activitate de timp liber. Dar mereu acolo ca să hrănească sufletul.
Azi ploua afară. Îmi era frig și aveam nevoie de liniște, ceva familiar, un prieten vechi. Azi am văzut un copil cu o vioară în spate...
Comentarii